Tort pomarańczowy z pistacjami
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szklanka drobnego cukru do pieczenia
- 6 jajek
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do tortownicy
KREM I DEKORACJA :
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 słoika konfitury pomarańczowej l
- łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
- łyżka płatków migdałowych
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.
Krążek tortu posmarować konfiturą, przykryć drugim, rozsmarować 1/3 bitej śmietany, ułożyć trzeci krążek, rozsmarować 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort pokryć bitą śmietaną. Wierzch ozdobić rozetkami z bitej śmietany, pistacjami, boki obłożyć płatkami migdałowymi.