Reklama

Składniki na 12 porcji

Reklama

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka drobnego cukru do pieczenia
  • 6 jajek
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do tortownicy

KREM I DEKORACJA :

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 słoika konfitury pomarańczowej l
  • łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
  • łyżka płatków migdałowych
Reklama

Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.
Krążek tortu posmarować konfiturą, przykryć drugim, rozsmarować 1/3 bitej śmietany, ułożyć trzeci krążek, rozsmarować 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort pokryć bitą śmietaną. Wierzch ozdobić rozetkami z bitej śmietany, pistacjami, boki obłożyć płatkami migdałowymi.

Reklama
Reklama
Reklama