Tort orzechowy
Porcja: 610 kcal Przygotowanie: 45 minut Na 12 porcji
- Claudia
Propozycja Pauliny Pomianowskiej, redaktor wydań specjalnych miesięcznika Claudia
SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe:
- 8 jajek
- 250 g cukru
- sok z cytryny
- 250 g mielonych orzechów
- 3 łyżki tartej bułki
- masło i tarta bułka do tortownicy
Krem i nasączenie:
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki posłodzonego mocnego naparu kawy
- 2–3 łyżki spirytusu
Do dekoracji:
- łyżka wiórków kokosowych
- kilkanaście połówek orzechów włoskich
Żółtka na ciasto orzechowe ubić z 16 łyżkami cukru. Wymieszać z sokiem z cytryny. Białka ubić z resztą cukru. Połączyć z żółtkami, dodając stopniowo orzechy i tartą bułkę. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Jajka na krem ubić z cukrem. Cały czas ubijając, stopniowo wlewać gorące mleko. Podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania), aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać po łyżeczce kremu z żółtek i czekoladę.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączyć kawą wymieszaną ze spirytusem. 3–4 łyżki masy odłożyć. Resztą przełożyć tort. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną masą. Tort posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów.