Tort mocno czekoladowy
Pyszny tort nie tylko na urodziny
- Claudia
Opublikowano: 11.10.2012, 13:00
Reklama
Porcja: 490 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji:
CIAS
Reklama
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 1/4 szklanki oleju
PRZEŁOŻENIE:
- 2/3 szklanki cukru
- 2 tabliczki czekolady
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 4–5 łyżek rumu
Reklama
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując. Na końcu wlać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 45 minut w 180°C. Cukier na krem zalać 1/4 szklanki wrzątku. Dodać pokruszoną czekoladę. Rozgotować na gęstą masę. Zmiksować z żółtkami, schłodzić. Dodać ubitą śmietanę. Ciasto przekroić na dwa placki. Nasączyć rumem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć 1/3 masy. Resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu.
Reklama
Reklama
Reklama