Reklama

Składniki na 12 porcji

Reklama
  • biszkopt 3-warstwowy kakaowy 450 g
  • budyń o smaku waniliowym 65 g
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • filiżanka naparu kawy
  • 2 łyżki rumu
Reklama

Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z łyżką kawy i cukrem, dodać rozrobiony budyń. Zagotować stale mieszając, aby nie było grudek. Wystudzić, mieszając.
Masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać masę kawową. Krem odstawić do lodówki, aby stężał.
Napar kawy wymieszać z rumem, nasączyć biszkopty, przełożyć kremem. Wierzch i bok tortu także cienko posmarować kremem.
Na wierzchu tortu zrobić widelcem wzorek i posypać pozostałym proszkiem kawowym. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama