Tort kawowy
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.10.2005, 07:32
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- biszkopt 3-warstwowy kakaowy 450 g
- budyń o smaku waniliowym 65 g
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
- filiżanka naparu kawy
- 2 łyżki rumu
Reklama
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z łyżką kawy i cukrem, dodać rozrobiony budyń. Zagotować stale mieszając, aby nie było grudek. Wystudzić, mieszając.
Masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać masę kawową. Krem odstawić do lodówki, aby stężał.
Napar kawy wymieszać z rumem, nasączyć biszkopty, przełożyć kremem. Wierzch i bok tortu także cienko posmarować kremem.
Na wierzchu tortu zrobić widelcem wzorek i posypać pozostałym proszkiem kawowym. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama