Reklama

Składniki na 10 porcji

BISZKOPT
:

Reklama
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

MASA JABŁKOWA:

  • 1/2 kg jabłek
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny instant

KREM:

  • 1/2 torebki waniliowego kremu do tortów
  • 1/4 kostki masła
  • 150 ml mleka

DEKORACJA:

  • 1/2 deserowej czekolady
  • 2 torebki gotowego lukru
Reklama

Biszkopt: żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z resztą cukru, połączyć z masą. Dużą tortownicę natłuścić, wlać ciasto, piec 35 minut w temp. 180°C.
Masa: jabłka obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, podlać odrobiną wody i gotować kilka minut. Żelatynę podgrzać z odrobiną wody i połączyć z konfiturą. Jabłka odcedzić, wymieszać z cukrem i konfiturą, ostudzić.
Krem: zimne mleko zmiksować z zawartością torebki według wskazówek na opakowaniu. Dodać miękkie masło i utrzeć. Biszkopt przekroić na dwa placki. Na spodnim rozsmarować połowę kremu, a na nim tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Wierzch i bok tortu posmarować resztą kremu.
Dekoracja: lukier utrzeć z 2 łyżkami wody. Czekoladę stopić. Tort polać lukrem. Następnie na wierzchu wylewać okręgi z czekolady. W kilku miejscach przeciągnąć nożem od środka tortu do ostatniego okręgu.

Reklama
Reklama
Reklama