Tort czekoladowo-śmietanowy
Przygotowanie: 30 minut
PIieczenie: 1 godzina
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 480 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:
- szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
KREM:
- tabliczka białej czekolady
- szklanka gęstej śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 dag truskawek
DEKORACJA:
- tabliczka czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- kostka masła
- 20 dag truskawek
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dalej ucierać wbijając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do przygotowanej małej tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 C.
Krem: czekoladę połamać na kawałki i razem z połową śmietany stopić. Wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z zimną białą czekoladą.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć kremem i truskawkami. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Dekoracja: czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem stopić. Wystudzić, zmiksować z miękkim masłem. Czekoladowym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić truskawkami.