Tort cytrynowo-kawowy
Porcja: 459 kcal
Przygotowanie: 55 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:16
Reklama
Na 16 porcji
Reklama
- 3 cienkie krążki z biszkoptowego ciasta
Poncz:
- szklanka mocnej herbaty
- 3 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
- 2 łyżki araku
Masa:
- 200 g masła
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki bitej śmietany
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 2 cytryny
Dekoracja:
- opakowanie polewy czekoladowej
Reklama
Jajka ubić na parze z cukrem. Ostudzić. Masło rozetrzeć. Ucierając, dodawać po łyżce żółtkowej masy. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok. Bitą śmietanę wymieszać z żelatyną, a następnie z masą. Do 1/3 masy dodać kawę, do reszty skórkę i sok z cytryny. Obie masy wstawić na 15 minut do lodówki. Herbatę wymieszać z cukrem i arakiem. Doprawić sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć blaty. Tort przełożyć masą cytrynową, boki i wierzch posmarować 2/3 masy kawowej. Wstawić na 30 minut do lodówki. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Płynną czekoladą narysować na wierzchu i bokach tortu kratkę. Z reszty kawowego kremu zrobić szprycą stożki.
Reklama
Reklama
Reklama