Reklama

Składniki na 8 porcji
CIASTO:
● 2 opakowania budyniu czekoladowego
● 7 dag cukru
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 50 ml oleju
● 2 jajka
NADZIENIE:
● płaska łyżka żelatyny (10 g)
● 400 ml śmietany kremówki
● 80 ml mocnego naparu kawy
● 80 ml likieru kawowego
● opakowanie cukru wanilinowego
● łyżka kakao
● tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
Ciasto: budyń wymieszać z jajkami, cukrem, olejem i proszkiem do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy.
Nadzienie: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno.
Połowę kawy podgrzać z likierem, dodać żelatynę, wymieszać, rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z ubitą śmietaną.
Kakao przesiać. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, delikatnie wymieszać z kakao i połową kremu śmietanowego. Resztę kremu dokładnie wymieszać z cukrem wanilinowym.
Jasny i ciemny krem włożyć do rękawów cukierniczych. Ciasto skropić resztą kawy. Na przemian wyciskać na ciasto ciemne i jasne kręgi kremu. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama