Tort bezowy z truskawkami
Najmodniejszy deser na nadchodzące lato!
- kobieta.pl
Opublikowano: 06.05.2014, 09:48
Reklama
Składniki:
Reklama
- 300g truskawek
- 6 białek
- szklanka cukru pudru
- śmietana 30%, 250 g
- serek mascarpone 250 g
- łyżeczka octu
Reklama
Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru i łyżeczką octu. Sztywna masę wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy dwa równe okręgi. Pieczemy je w temperaturze 150 stopni w piekarniku przez około 20 minut. Uważaj, żeby beza nie zarumieniła sie zbyt mocno. Jeśli tak się dzieje zmniejsz koniecznie temperaturę. Po upływie 30 minut zostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do osuszenia. W tym czasie przygotowujemy mase śmietanową - ubijamy ja na wysokich obrotach z mascarpone i cukrem. Bezowe krązki przekładamy masą, plasterkami umytych i pokrojonych truskawek. Dekorujemy także wierzch ciasta. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama