Reklama

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
CIASTO:
● szklanka mąki
● 1/3 kostki masła
● jajko
● starta skórka z 1/2 cytryny
● szczypta soli
● tłuszcz i mąka do formy
NADZIENIE:
● 25 dag gorzkiej czekolady
● 15 dag czekolady z orzechami laskowymi
● 1/2 kostki masła
● 1/2 szklanki cukru
● 3 jajka
● 4 żółtka
BEZA:
● 3 białka
● 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
● 2 łyżki cukru
DEKORACJA:
● 2 dag wiórków czekoladowych
● łyżka cukru pudru
● garść prażonych orzechów laskowych
Ciasto: z mąki, masła, jajka, skórki z cytryny i soli zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.
Rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką tortownicę (śr. 26 cm) tak, aby powstał brzeg wysokości 3 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i posypać suchym grochem. Piec 10 min w temp. 200°C. Usunąć ziarna i papier.
Nadzienie: 2/3 gorzkiej czekolady podgrzać z czekoladą z orzechami i masłem. Jajka ubić z żółtkami i cukrem. Zetrzeć pozostałą gorzką czekoladę i posypać upieczone ciasto. Masę jajeczną połączyć z masą czekoladową. Wyłożyć na ciasto i piec 10 minut w temp. 170°C.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Dodać orzechy laskowe. Masę bezową rozsmarować na cieście i piec jeszcze 10 min w temperaturze 170°C, aż beza będzie złotobrązowa. Ostudzić, udekorować wiórkami czekoladowymi, prażonymi całymi orzechami laskowymi i oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama