Torcik z białą czekoladą
Smakowity tort na letnie miesiące. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 452 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Składniki na 10 porcji
- 1/2 kg truskawek
- łyżka żelatyny
- 50 g białej czekolady
- 500 g dwukrotnie mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml kremówki
- cukier puder i listki melisy do dekoracji
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę owoców drobno posiekać. Resztę odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 2–3 łyżkach gorącej wody. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Twaróg wymieszać z mascarpone, białą czekoladą, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać żelatynę i pokrojone drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę i ją również połączyć z twarogowo-czekoladową masą. Krem przelać do wyłożonej folią spożywczą formy i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Deser wyjąć z formy. Pozostałe truskawki przekroić wzdłuż na pół. Obłożyć nimi deser. Oprószyć cukrem pudrem. Udekorować listkami melisy.