Reklama

SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
CIASTO:

Reklama
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • żółtko
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • masło do formy

NADZIENIE:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 40 dag zmielonego maku
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • cynamon

DEKORACJA:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 12 dag płatków migdałowych
Reklama

Ciasto: mąkę przesiać przez sito, posiekać z masłem. Dodać śmietanę, cukier i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć do rondla, wsypać 4 łyżki cukru, dodać sok z cytryny, szczyptę cynamonu i 4 łyżki wody, dusić 3 minuty. Dodać rodzynki, dusić 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z łyżką wody, dodać do jabłek, wymieszać, ostudzić.
Mleko zagotować, wsypać mak, wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka i migdały, wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Tortownicę posmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem, wielokrotnie nakłuć widelcem. Nałożyć połowę masy makowej, posmarować masą jabłkową, przykryć resztą masy makowej. Piec 1 godzinę w temp. 180°C.
Dekoracja: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Włożyć do foliowej torebki, odciąć jeden róg, przez mały otworek wycisnąć na tort kleksiki. Resztą lukru posmarować bok tortu, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Reklama
Reklama
Reklama