Torcik makowy
Przygotowanie: 1,5 godz
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
CIASTO:
- 15 dag mąki
- 2 łyżki śmietany
- żółtko
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- masło do formy
NADZIENIE:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag rodzynek
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 40 dag zmielonego maku
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 10 dag posiekanych migdałów
- cynamon
DEKORACJA:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 12 dag płatków migdałowych
Ciasto: mąkę przesiać przez sito, posiekać z masłem. Dodać śmietanę, cukier i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć do rondla, wsypać 4 łyżki cukru, dodać sok z cytryny, szczyptę cynamonu i 4 łyżki wody, dusić 3 minuty. Dodać rodzynki, dusić 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z łyżką wody, dodać do jabłek, wymieszać, ostudzić.
Mleko zagotować, wsypać mak, wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka i migdały, wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Tortownicę posmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem, wielokrotnie nakłuć widelcem. Nałożyć połowę masy makowej, posmarować masą jabłkową, przykryć resztą masy makowej. Piec 1 godzinę w temp. 180°C.
Dekoracja: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Włożyć do foliowej torebki, odciąć jeden róg, przez mały otworek wycisnąć na tort kleksiki. Resztą lukru posmarować bok tortu, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.