Torcik biało-zielony
Przygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 20 minut
Schładzanie: 2 godz
Porcja: 300 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
MASA:
- 1/2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego
- 2 galaretki agrestowe
- 1/2 kg dojrzałego agrestu
- szklanka cukru
Ciasto: z mąki usypać kopczyk, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno małej tortownicy. Ponakłuwać widelcem, piec na złoto (ok. 20 minut) w temp. 200°C.
Masa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Agrest umyć, nożyczkami usunąć ogonki i resztki kwiatostanu. Garść owoców odłożyć, resztę zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują. Wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki. Mleko roztrzepać, wymieszać z resztą wystudzonej galaretki i odłożonym agrestem. Na ciasto wylać białą masę, wstawić do lodówki. Gdy całkiem zastygnie, na wierzch wyłożyć masę zieloną. Wstawić do lodówki na godzinę.
1 z 1
u5353_409