Torcik bezowy
Przygotowanie: 1 godz
Suszenie: ok. 6 godz
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- sól
MUS TRUSKAWKOWY I DEKORACJA:
- 1 kg truskawek
- 15 dag cukru
- 50 ml likieru wiśniowego
- czubata łyżka żelatyny instant
- 100 ml śmietany kremówki
Ciasto: białka wbić do miski, wsypać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, wsypując stopniowo cukier.
Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, wypełnić spiralnie narysowane koła. Suszyć w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) ok. 6 godzin w temp. 100°C.
Mus: truskawki umyć, oderwać szypułki (kilka odłożyć do dekoracji) resztę zmiksować z cukrem. Żelatynę wymieszać z 5 łyżkami wody, podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać do musu razem z likierem, wymieszać. Schłodzić mus w lodówce (ok. 20 min).
Kremówkę ubić. Tuż przed podaniem blaty bezowe przełożyć tężejącym musem truskawkowym. Wierzch udekorować rozetkami ze śmietany i truskawkami.