Reklama

Lubicie gorącą czekoladę, ale nie bardzo wiecie jak ją przyrządzić? Mamy dla was kilka ciekawych przepisów, które na pewno wykorzystacie w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym.
PRZEPIS Z BLOGA KORNIK w kuchni
Składniki na 2 porcje

Reklama
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 2 kopiaste łyżki Nutelli
  • 3/4 szklanki mini pianek

Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy czekolady. Mieszamy trzepaczką, by czekolada rozpuściła się. Dodajemy także Nutellę i mieszając, doprowadzamy gorącą czekoladę do wrzenia. Czekoladę rozlewamy do kubków, na wierzch sypiemy kolorowe pianki. Podajemy w pięknym kubeczku.
"Moja gorąca czekolada nie jest zbyt gęsta, ma delikatny smak Nutelli i pływają w niej rozpływające się mini pianki. Jest pysznie!"

Zimowa czekolada z nutką pomarańczy i cynamonu
Składniki na 2 porcje:

  • 80 g czekolady z cząstkami pomarańczy
  • 300 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • bita śmietana: 150 ml śmietanki 30%
  • cynamon
  • gorzka czekolada
  • starta skórka z pomarańczy

Czekoladę i mleko podgrzewamy w garnuszku często mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy szczyptę cynamonu, doprowadzamy do zagotowania i przelewamy do kubków. Śmietankę ubijamy na sztywno i ozdabiamy nią napój. Z wierzchu posypujemy startą czekoladą, cynamonem oraz startą skórką z pomarańczy. Od razu podajemy.
przyslijprzepis.pl
Czekolada z syropem korzennym, z miodem imbirem i cynamonem.
Składniki na syrop piernikowy:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na gorącą czekoladę:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu piernikowego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
  • cukier (opcjonalnie)
  • bita śmietana, do podania
  • pokruszone ciasteczka, do podania
Reklama

W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
przyslijprzepis.pl

Reklama
Reklama
Reklama