Top przepisy na gorącą czekoladę!
Ogłaszamy sezon na gorącą czekoladę z piankami. Sprawdźcie najlepsze przepisy naszych ekspertów.
- kobieta.pl
Lubicie gorącą czekoladę, ale nie bardzo wiecie jak ją przyrządzić? Mamy dla was kilka ciekawych przepisów, które na pewno wykorzystacie w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym.
PRZEPIS Z BLOGA KORNIK w kuchni
Składniki na 2 porcje
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 2 kopiaste łyżki Nutelli
- 3/4 szklanki mini pianek
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy czekolady. Mieszamy trzepaczką, by czekolada rozpuściła się. Dodajemy także Nutellę i mieszając, doprowadzamy gorącą czekoladę do wrzenia. Czekoladę rozlewamy do kubków, na wierzch sypiemy kolorowe pianki. Podajemy w pięknym kubeczku.
"Moja gorąca czekolada nie jest zbyt gęsta, ma delikatny smak Nutelli i pływają w niej rozpływające się mini pianki. Jest pysznie!"
Zimowa czekolada z nutką pomarańczy i cynamonu
Składniki na 2 porcje:
- 80 g czekolady z cząstkami pomarańczy
- 300 ml mleka
- szczypta cynamonu
- bita śmietana: 150 ml śmietanki 30%
- cynamon
- gorzka czekolada
- starta skórka z pomarańczy
Czekoladę i mleko podgrzewamy w garnuszku często mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy szczyptę cynamonu, doprowadzamy do zagotowania i przelewamy do kubków. Śmietankę ubijamy na sztywno i ozdabiamy nią napój. Z wierzchu posypujemy startą czekoladą, cynamonem oraz startą skórką z pomarańczy. Od razu podajemy.
przyslijprzepis.pl
Czekolada z syropem korzennym, z miodem imbirem i cynamonem.
Składniki na syrop piernikowy:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na gorącą czekoladę:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki syropu piernikowego
- 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
- cukier (opcjonalnie)
- bita śmietana, do podania
- pokruszone ciasteczka, do podania
W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
przyslijprzepis.pl
1 z 7
02ef9482ab708ea760d2c8cc3552cda9
2 z 7
7e28b0b33db881b9ff2d29cba4cc4cfc
3 z 7
511744e952835fb2e03e192f81bdcff1
4 z 7
fb7eb36ac0ae24e34ccb41f3fec86e5f
5 z 7
47cc38954b7597d1ad84f4bd0c5a177e
6 z 7
cdc8191f3274f312fcdf0ed8b66a4b3f
7 z 7
ee5772c6cb6ca847b5a1f3d1033f4321