Tiramisu z truskawkami
Ulubiony włoski deser tiramisu w wersji truskawkowej
- Claudia
Opublikowano: 04.06.2014, 13:48
Reklama
PORCJA: 689 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Przepis na 4 porcje
Reklama
- 500 g truskawek
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 g serka mascarpone
- kieliszek likieru pomarańczowego lub amaretto
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 150 g podłużnych biszkoptów
Reklama
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki, posypać łyżką cukru i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Wymieszać z serkiem. Truskawki osączyć z soku, dodać do niego likier i śmietankę. Wymieszać. W mieszaninie maczać biszkopty. W szklanych miseczkach układać warstwami biszkopty, truskawki, krem. Wierzch deseru udekorować pokrojonymi na połówki odłożonymi truskawkami. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama