Tęczowy tort
Ten piękny tęczowy tort zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
- kobieta.pl
Składniki:
- 350g masła
- 200g cukru
- 300g mąki pszennej
- 6 łyżeczek mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 120g mąki ziemniaczanej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze w żelu (wystarczą nam barwniki w 3 podstawowych kolorach – czerwonym, niebieskim i żółtym – po wymieszaniu czerwonego i żółtego otrzymamy pomarańczowy, a po zmieszaniu czerwonego z niebieskim – fioletowy. W wyniku połączenia żółci i błękitu powstanie zaś zielony.)
Krem:
- 500g serka mascarpone
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać powoli po jednym jajku. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ucieranego masła, kiedy masa stanie się gęsta powoli wlewać mleko. Miksować na niskich obrotach. Powstałe ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą wymieszać z odrobiną barwnika.
Upiec osobno każde ciasto w tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.
Krem przygotować miksując serek z ubitą śmietaną, pod koniec miksowania dodać cukru. Na talerzu układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem. Gotowy tort wysmarować resztą kremu i wstawić do lodówki na kilka godzin.