Tęczowa papryka
Przygotowanie: 20 min
Zapiekanie: 10 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 8 różnokolorowych strąków papryki
- 3 jajka
- 5 łyżek posiekanej natki
- 60 dag serka mascarpone (lub tłustego białego sera)
- łyżka śmietany
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- 2 łyżki oliwy
- sól
Papryki umyć, odciąć wierzchy z łodygą. Wnętrze każdego strąka oczyścić z pestek i białych błonek, nie naruszając ścianek. Żółtka oddzielić od białek. Serek utrzeć z żółtkami i śmietaną na jednolitą masę, podzielić na 3 porcje, przyprawić solą. Pierwszą część serka odłożyć. Drugą wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić papryką i chili. Trzecią część masy serowej wymieszać z natką.
Z białek ubić pianę. Po porcji kłaść do każdego rodzaju serka, wymieszać.
Strąki papryki napełniać po kolei masą serową zieloną, żółtą i czerwoną. Papryki przykryć odkrojonymi wierzchami, posmarować oliwą, ustawić na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.