Reklama

60 dag śledzi matiasów
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
10 plastrów suszonych pomidorów z oliwy
10 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
4 dość duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
Sos:
2 czerwone cebule
łyżka masła
2 łyżki miodu
50 ml czerwonego wina
sól
[adsense]
Filety posiekaj bardzo drobno, przypraw pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Cebule obierz i drobno posiekaj. Pomidory potnij na małą kostkę. Oliwki (bez pestek) posiekaj. Składniki tatara umieść w salaterce, wymieszaj z oliwą. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Zrób sos: cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj miód, a gdy się rozpuści, wlej wino, 100 ml wody, przypraw szczyptą soli. Smaż, aż sos zgęstnieje. Ziemniaki obierz, przetnij na połówki, łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Napełnij tatarem, polej sosem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama