Tatar ze śledzi
Śledzie inaczej? Czemu nie? Tatar śledziowy - spróbuj!
- Naj
60 dag śledzi matiasów
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
10 plastrów suszonych pomidorów z oliwy
10 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
4 dość duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
Sos:
2 czerwone cebule
łyżka masła
2 łyżki miodu
50 ml czerwonego wina
sól
[adsense]
Filety posiekaj bardzo drobno, przypraw pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Cebule obierz i drobno posiekaj. Pomidory potnij na małą kostkę. Oliwki (bez pestek) posiekaj. Składniki tatara umieść w salaterce, wymieszaj z oliwą. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Zrób sos: cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj miód, a gdy się rozpuści, wlej wino, 100 ml wody, przypraw szczyptą soli. Smaż, aż sos zgęstnieje. Ziemniaki obierz, przetnij na połówki, łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Napełnij tatarem, polej sosem.