Tatar z matiasa
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 220 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:35
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- opakowanie filetów śledziowych w oleju matjas
- 1/2 cebuli
- pęczek bazylii
- łyżka kaparów
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 5 dag białego chudego sera
- pieprz, cukier
Reklama
Śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Bazylię opłukać, listki poodrywać, posiekać. Kapary i cebulę posiekać.
Śledzie, kapary, cebulę i bazylię wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą cukru.
Kromki pieczywa zrumienić w tosterze lub piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Ciepłe kromki posmarować olejem.
Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na ćwiartki, dodać do śledzi, wymieszać. Tatar śledziowy rozłożyć na pieczywie, posypać rozkruszonym serem i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama