Tarteletki ze szpinakiem
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 40 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
CIASTO:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- łyżeczka soli
- tłuszcz do foremek
NADZIENIE:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 15 dag sera rokpol
- 15 dag startego żółtego sera, np. gouda
- szklanka mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
Ciasto: mąkę z solą przesiać przez sito, dodać zimne masło, posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Foremki do tartaletek lekko natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wypełnić ziarnami fasoli, piec 15 min w temp. 200°C. Ostudzić, zdjąć folię razem z fasolą.
Nadzienie: szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rokpol pokroić w kostkę.
Na tartaletki wyłożyć szpinak, posypać rokpolem i żółtym serem. Piec około 25 minut w temp. 200°C.