Reklama

Składniki na 8 sztuk

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • żółtko
  • tłuszcz do foremek

MASA:

  • 80 dag truskawek
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • jajko
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • łyżka wódki
  • 2 łyżki galaretki z porzeczek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
Reklama

Masło posiekać z mąką, zagnieść z cukrem i żółtkiem, owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa: masło utrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z mielonymi migdałami, dolać wódkę.
8 foremek na tartaletki natłuścić. Wylepić ciastem, podpiec 10 min w temp. 200°C. Nałożyć masę maślaną, piec 20 min w temp. 200°C.
Galaretkę podgrzać. Płatki migdałowe zrumienić. Kremówkę ubić. Truskawki opłukać, oczyścić, pokroić. Rozłożyć na tartaletkach, skropić galaretką. Udekorować migdałami i śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama