Tartaletki z płatkami migdałowymi
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Sztuka: 480 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.05.2005, 07:04
Reklama
Składniki na 8 sztuk
Reklama
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- żółtko
- tłuszcz do foremek
MASA:
- 80 dag truskawek
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- jajko
- 10 dag zmielonych migdałów
- łyżka wódki
- 2 łyżki galaretki z porzeczek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Reklama
Masło posiekać z mąką, zagnieść z cukrem i żółtkiem, owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa: masło utrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z mielonymi migdałami, dolać wódkę.
8 foremek na tartaletki natłuścić. Wylepić ciastem, podpiec 10 min w temp. 200°C. Nałożyć masę maślaną, piec 20 min w temp. 200°C.
Galaretkę podgrzać. Płatki migdałowe zrumienić. Kremówkę ubić. Truskawki opłukać, oczyścić, pokroić. Rozłożyć na tartaletkach, skropić galaretką. Udekorować migdałami i śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama