Tartaletki z jeżynami
Przygotowanie: 40 min
Porcja: 260 kcal
- Naj
Opublikowano: 06.08.2008, 14:30
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- ½ kostki masła
- 15 dag serka mascarpone lub waniliowego
- 10 dag cukru
- 25 dag serka ricotta albo twarogu
- 3 jajka
- po łyżce soku i otartej skórki z cytryny
- ½ kg jeżyn
- ½ galaretki truskawkowej
Reklama
Zmiksuj 2 jajka z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, masło, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu każdej ułóż papier do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 min w temp 180C. Zdejmij papier z grochem, zmniejsz temperaturę do 130C. Serki ricotta i mascarpone zmiksuj na gładką masę z jajkiem, sokiem i skórką z cytryny. Masą serową napełnij ostudzone tartaletki i zapiekaj 25 min w temp 130C. Ostudź, włóż jeżyny. Galaretką truskawkową rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu. Tężejącą zalej owoce w tartaletkach. Lekko schłodź.
Reklama
Reklama
Reklama