Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • 15 dag serka mascarpone lub waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 25 dag serka ricotta albo twarogu
  • 3 jajka
  • po łyżce soku i otartej skórki z cytryny
  • ½ kg jeżyn
  • ½ galaretki truskawkowej
Reklama

Zmiksuj 2 jajka z cukrem pudrem. Dodaj mąkę, masło, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu każdej ułóż papier do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 min w temp 180C. Zdejmij papier z grochem, zmniejsz temperaturę do 130C. Serki ricotta i mascarpone zmiksuj na gładką masę z jajkiem, sokiem i skórką z cytryny. Masą serową napełnij ostudzone tartaletki i zapiekaj 25 min w temp 130C. Ostudź, włóż jeżyny. Galaretką truskawkową rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu. Tężejącą zalej owoce w tartaletkach. Lekko schłodź.

Reklama
Reklama
Reklama