Tartaletki na dwa sposoby
Tartaletki to doskonały sposób na przekąskę do wina. Mamy dla was dwa przepisy na słodko i na wytrawnie.
- kobieta.pl
Tartaletki z kremem mascarpone i owocami
Składniki:
- opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 200ml śmietanki słodkiej 36%
- 100g serek mascarpone
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Składniki:
- opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
- dynia 500g
- cebula 1 średnia
- pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
- 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
- jajko przepiórcze ugotowane na twardo
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy na tartaletki