Tarta ze szparagami
Pokochacie te tartę! Zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.
- kobieta.pl
Opublikowano: 06.06.2013, 08:56
Reklama
Składniki na ciasto:
Reklama
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- sól (pół małej łyżeczki)
- 3 łyżki wody
Składniki na wypełnienie:
- pęczek zielonych szparagów
- kubek śmietany 18%
- 3 jaja
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Przygotować ciasto na tartę - makę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, rozwałkować. Wysmarowaną formę (średnica 23-26 cm) wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem i fasolkami do pieczenia i piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
Szparagi umyć, pokroić, gotowac we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbić do śmietany, dodac ser, sól, pieprz, wymieszać. Na upieczone ciasto wyłozyć równomiernie szparagi. Wszystko zalać śmietanową masą. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama