Tarta z parmezanem
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 22.04.2005, 08:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 3/4 szklanki mąki
- 10 dag startego parmezanu
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
- 1 kg szparagów
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Reklama
Z mąki, 2 jajek, połowy parmezanu, szczypty soli i gałki muszkatołowej szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty tworząc rant. Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 5 cm. Włożyć do wrzącej, posolonej i osłodzonej wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i ułożyć dekoracyjnie na cieście.
Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe jajka i parmezan roztrzepać z solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Masę jajeczną wyłożyć na szparagi. Tartę piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama