Tarta z morelami
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 290 kcal
Składniki na 8 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 11.07.2007, 15:31
Reklama
Ciasto:
Reklama
- szklanka i 3 łyżki (20 dag) mąki
- 10 dag masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- jajko
Masa:
- 75 dag moreli
- 2 łyżki cukru
- 15 dag śmietany 18%
- żółtko
- kilka malin do dekoracji
Reklama
Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki. Wbić jajko, wszystkie składniki posiekać nożem, szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa: morele umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Morele ułożyć dekoracyjnie na cieście. Piec w temp. 180°C.
Śmietanę, żółtko i cukier roztrzepać i po 25 minutach pieczenia wylać na tartę. Piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować malinami.
Reklama
Reklama
Reklama