Tarta z kardamonem
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 550 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
KREM:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 słoika konfitury morelowej
- 3 ziarna kardamonu
Ciasto: z mąki, cukru pudru, żółtka i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krem: czekoladę połamać na kawałki. Mleko ze śmietaną zagotować na najmniejszym ogniu. Włożyć zmielone lub utłuczone w moździerzu ziarna kardamonu i czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodać płynną czekoladę, zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim płaską formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 min w temp. 200 st. C, zmniejszyć temp. do 150 st. C. Ciasto posmarować konfiturą morelową, rozłożyć krem czekoladowy. Piec 20 minut w 150 st. C.