Tarta z cukinią
Przepis na tartę z cukinią. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 260 kcal, dla 4 osób
- Naj
● opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
● 4 małe (łącznie ok. 80 dag) cukinie
● 2 cebule
● olej
● 15 dag ementalera
● 5 jajek
● 250 ml śmietany 18%
● sól
● gałka muszkatołowa
● kolorowy pieprz
Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Cukinie umyj, osusz, potnij w słupki (nie obieraj). Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż cukinie, podsmaż razem. Dodaj starty na tarce ser, rozmącone ze śmietaną jajka, przypraw solą i gałką. Ciastem wylep formę do tarty, wylej masę warzywno-serowo-jajeczną. Piecz 45 min w temp. 180 °C. Gorącą tarte posyp grubo startym kolorowym pieprzem. NASZA RADA: Tarte można przygotować ze znacznie większą ilością warzyw (warto sięgnąć po gotowe mrożone mieszanki) i mięsem lub wędliną – najlepszy będzie kurczak, parówki, chudy boczek.