Tarta z budyniowym kremem
Pomysł na smaczne ciasto truskawkowe
- Claudia
Opublikowano: 10.06.2014, 08:38
Reklama
PORCJA: 416 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Przepis na 8 porcji
Ciasto:
Reklama
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- jajko
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 150 g masła
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
Wypełnienie:
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- łyżka cukru pudru
- 50 g masła
- 500 g truskawek
- szklanka dżemu truskawkowego
- 3–4 łyżki likieru pomarańczowego
Reklama
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Budyń ugotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Oprószyć cukrem, pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować z masłem. Posmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wsypać surową fasolę. Piec 15 minut w 180°C. Usunąć papier z fasolą i piec 10 minut. Ostudzić. Na ciasto wylać masę budyniową. Obłożyć truskawkami. Dżem podgrzać z likierem. Posmarować nim truskawki. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama