Tarta śliwkowa z migdałami
Kruche ciasto i soczyste owoce P
rzygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.09.2005, 10:14
Reklama
Składniki na 8 porcji
Reklama
- 75 dag śliwek
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- 5 łyżek cukru pudru
- żółtko
- łyżka śmietany
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
Reklama
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, owinąć folią, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto rozwałkować, wylepić formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Ostudzone ciasto posmarować powidłami, ułożyć śliwki na przemian skórką do dołu i do góry, posypać płatkami migdałowymi. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama