Tarta śliwkowa
- Claudia
Opublikowano: 11.09.2013, 08:13
Reklama
PORCJA: 395 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 8 PORCJI
Ciast
Reklama
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- jajko
- żółtko
- łyżka gęstej śmietany
- masło do formy
Nadzienie:
- 500 g śliwek
- budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- cukier puder do posypania
Reklama
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Formę do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Na wierzch wylać ciepły budyń i ułożyć na nim śliwki. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tartę odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i płatkami kwiatów.
Reklama
Reklama
Reklama