Reklama

Ciasto:
● 15 dag masła
● 1 i 1/3 szklanki mąki
● żółtko
● szczypta soli
● 1/2 szklanki cukru
● szczypta proszku do pieczenia
● opakowanie mrożonych truskawek
● galaretka truskawkowa
● płatki migdałowe
[adsense]
Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtko, sól, cukier i proszek do pieczenia, szybko zagnieć kruche ciasto. Schłódź w lodówce. Formę na tartę w kształcie serca natłuść, posyp tartą bułką. Wylep ciastem dno i brzegi formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz 25 min w temp. 200°C. Truskawki rozmroź w temperaturze pokojowej na sicie, aby osączyć je z soku. Pokrój na połówki. Galaretkę przygotuj w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie. Ciasto ostudź, ostrożnie zdejmij formę, napełnij owocami, zalej stygnącą galaretką. Udekoruj płatkami migdałów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama