Reklama

CIASTO:
● 5 łyżek cukru pudru
● 7 łyżek masła
● 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
● sól
MASA:
● 3 łyżki mąki
● 2 łyżki cukru
● 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
● mała puszka brzoskwiń
KREM:
● 1/2 małej puszki brzoskwiń
● 2 żółtka
● 3 łyżki orzeszków piniowych
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, wylep nim natłuszczoną formę do tarty, pozakłuwaj widelcem. Zrób masę: mąkę wymieszaj z cukrem i orzechami, wyłóż na ciasto, przykryj ćwiartkami osaczonych z syropu brzoskwiń. Piecz 30 min w temp. 180°C. Przygotuj krem: osączone owoce zmiksuj. Żółtka ubij z 2 łyżkami wody w kąpieli wodnej, gdy będą jedwabiście gładkie, włóż owoce i ubijaj jeszcze chwilę. Wylej na ciasto, posyp orzeszkami, włóż jeszcze do piekarnika na 5–10 min (uważaj, żeby krem się nie przypalił). Podawaj na gorąco.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama