Tarta na orzechowym spodzie
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
- 12 dag masła
- jajko
- sól
NADZIENIE:
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- strąk czerwonej papryki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- 10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Ciasto: orzeszki zemleć, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Tę mieszaninę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć pesteczki, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, lekko podsmażyć, odparować płyn. Całość oprószyć pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Nałożyć podsmażone warzywa. Jajka roztrzepać ze śmietaną i startym serem, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 40 minut w temp. 200 st. C.