Tarta na orzechowym spodzie
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 350 kcal

- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
- 12 dag masła
- jajko
- sól
NADZIENIE:
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- strąk czerwonej papryki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- 10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Ciasto: orzeszki zemleć, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Tę mieszaninę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć pesteczki, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, lekko podsmażyć, odparować płyn. Całość oprószyć pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Nałożyć podsmażone warzywa. Jajka roztrzepać ze śmietaną i startym serem, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 40 minut w temp. 200 st. C.
Polecane
Horoskop na jutro 6 grudnia 2024 dla Strzelca. Szansa na pozytywne zmiany jest na horyzoncie
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa