Tarta migdałowa z truskawkami
Migdały użyte zarówno do ciasta, jak i masy nadają tarcie wykwintny charakter. Lekkie, smaczne i proste!
- Claudia
PORCJA: 386 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 8 PORCJI
Spód:
● 150 g mąki pszennej
● 50 g zmielonych migdałów
● 30 g cukru pudru
● szczypta soli
● 100 g masła
● jajko
● masło i mąka do formy
Wypełnienie:
● 6 żółtek
● 120 g drobnego cukru
● 450 ml mleka
● 20 g mąki pszennej
● 20 g mąki ziemniaczanej
● 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
● 100 g masła
● 500 g truskawek
● 1/2 szklanki podprażonych płatków migdałowych
Składniki na spód zagnieść. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 minut. Wylepić nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę (śred. 25 cm), ponakłuwać widelcem. Obłożyć papierem do pieczenia, obciążyć (np. fasolą). Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Papier z obciążeniem usunąć, ciasto wstawić znów do piekarnika i piec 10–15 minut. Żółtka i cukier utrzeć. Dodać 50 ml mleka, obie mąki, ekstrakt migdałowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować.
Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając do zgęstnienia. Dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać do jego roztopienia. Krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić. Udekorować połówkami truskawek i płatkami migdałów.
Ten i inne przepisy na słodkie pyszności autorstwa Doroty Świątkowskiej znajdziesz w jej książce (Egmont, 69 zł). WWW.MOJEWYPIEKI.COM