Tarta makowa
Czas przygotowania 50 min
- Naj
Opublikowano: 16.12.2007, 23:01
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- 10 dag cukru pudru
Masa:
- po 30 dag maku i cukru pudru
- 4 jajka
- szklanka bakalii
- skórka pomarańczowa
- ozdoby cukiernicze
Reklama
Masło posiekaj z mąką, cukrem, dodaj jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, włóż na godzinę do lodówki. Mak sparz, odciśnij, zmiel 2 razy. Dodaj cukier puder, żółtka, bakalie, wymieszaj. Na końcu połącz masę z pianą z białek. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem. Na wierzch wyłóż masę makową. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i ozdobami cukierniczymi.
Reklama
Reklama
Reklama