Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 10 dag cukru pudru

Masa:

  • po 30 dag maku i cukru pudru
  • 4 jajka
  • szklanka bakalii
  • skórka pomarańczowa
  • ozdoby cukiernicze
Reklama

Masło posiekaj z mąką, cukrem, dodaj jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, włóż na godzinę do lodówki. Mak sparz, odciśnij, zmiel 2 razy. Dodaj cukier puder, żółtka, bakalie, wymieszaj. Na końcu połącz masę z pianą z białek. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem. Na wierzch wyłóż masę makową. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i ozdobami cukierniczymi.

Reklama
Reklama
Reklama