Tarta jabłkowa
Najlepsze jabłka są na jesieni, dlatego najlepsze tarty z jabłkami też!

- Claudia
porcja: 315 kcal
przygotowanie: 30 minut
na 12 porcji
Cias
- 180g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 130 g masła
- 3–4 łyżki mleka
- żółtko
- tłuszcz do formy
Nadzienie:
- 2–3 jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę. Wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić w cząstki. Wykroić gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto cienko rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną tłuszczem okrągłą formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Oprószyć cukrem i cynamonem, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Polecane
Ocet jabłkowy na twarz – działa na trądzik, przebarwienia i zmarszczki. Jak stosować ocet jabłkowy na skórę?
Aromatyczne dania z jabłkami, grzybami i pieczonymi ziemniakami... Gdzie zjeść najlepsze? Daj się zabrać w kulinarną podróż!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa