Tarta jabłkowa
Najlepsze jabłka są na jesieni, dlatego najlepsze tarty z jabłkami też!
- Claudia
Opublikowano: 21.09.2013, 07:07
Reklama
porcja: 315 kcal
przygotowanie: 30 minut
na 12 porcji
Cias
Reklama
- 180g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 130 g masła
- 3–4 łyżki mleka
- żółtko
- tłuszcz do formy
Nadzienie:
- 2–3 jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru pudru
Reklama
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę. Wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić w cząstki. Wykroić gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto cienko rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną tłuszczem okrągłą formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Oprószyć cukrem i cynamonem, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama