Tarta czekoladowo-migdałowa
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Porcja: 480 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.10.2005, 07:49
Reklama
Składniki na 8 porcji
Reklama
- biszkopt 1-warstwowy jasny 250 g
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 5 dag uprażonych płatków migdałowych
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier cynamonowy 16 g
Reklama
Śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Do masy czekoladowej wlać likier i dodać masło. Wymieszać, nieco przestudzić, by masa zgęstniała.
Płatki migdałowe, skórkę pomarańczową i cynamon wymieszać, mieszanką posypać biszkopt.
Masę czekoladową wylać na ciasto, wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa zastygła.
Reklama
Reklama
Reklama