Tataki wołowe w glazurze z sosu chili z cytryną
6 porcji przygotowanie: 55 min. Składniki: 500 g polędwicy wołowej, 1 gwiazdka anyżu, 2 łyżki miodu,4 łyżki octu ryżowego TaoTao, 4 łyżki sosu sojowego TaoTao, 1 łyżka masła l sól l pieprz, 50 ml sosu chili z cytryną TaoTao, 100 g sałaty batavi lub drobnej rzymskiej, 1 cytryna
1.Do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy anyż, miód, ocet, sos sojowy, wszystko gotujemy do odparowania 3/4 płynu.
2. Na koniec dodajemy płaską łyżkę masła, mieszamy do zagęszczenia, zdejmując z ognia.
3. Mięso solimy i pieprzymy, obsmażamy z każdej strony po 1 min, następnie kroimy w cienkie plastry i glazurujemy sosem chili z cytryną.
4. Sałatę myjemy i mieszamy z sosem miodowym, wykładamy na talerz, następnie układamy
plastry polędwicy, dekorujemy kawałkami opalanej cytryny