Tajskie zielone curry z Zary? To nie żart! Hiszpańska sieciówka zachęca do gotowania. Oto pełny przepis!
Ciekawy pomysł na obiad z Zary? Tak, dobrze czytacie. Słynna hiszpańska sieciówka postanowiła zainspirować swoich fanów nie tylko do zakupów, ale też do… gotowania! Na stronie Zara Home znajdziecie kilka bardzo ciekawych przepisów, które warto wypróbować! Oto jeden z nich – tajskie zielone curry!
Tajskie zielone curry z Zary
- Mimo że dla łatwego przechowywania tajskie curry sprzedaje się zwykle w proszku, w oryginalnej formie to pasta. Curry to zatem danie przygotowane z użyciem tej pasty na bazie ziół, która podgrzewana uwalnia wszystkie smaki. Potem możemy dodać kurczaka, rybę lub warzywa – czytamy w przepisie na stronie Zara Home. Pod spodem znajdziecie dokładny przepis na to pyszne, orientalne danie.
TAJSKIE ZIELONE CURRY - PEŁNY PRZEPIS
SKŁADNIKI
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 zielone papryczki chili, świeże
- 1 średni kawałek obranego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści limonki kaffir
- 4 szalotki lub cebule siedmiolatki (zielone liście) + 1 do serwowania
- 1 duży pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- Warzywa do wyboru: w tym przypadku zdecydowaliśmy się na czerwoną paprykę i groszek cukrowy
- 2 świeże porcje łososia
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona do podania
- 3 limonki
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- Kilka liści bazylii azjatyckiej
PRZYGOTOWANIE
- Płaską częścią noża uderzamy łodygi trawy cytrynowej, w ten sposób łatwiej będzie ją zmielić i uwolni swój cały aromat. Siekamy zielone papryczki chili i kroimy w słupki zielone liście szalotek. Odstawiamy do miski z wodą i lodem.
- Wkładamy do blendera trawę cytrynową, zielone papryczki chili, imbir, czosnek, liście limonki kaffir, liście szalotek, kolendrę, olej sezamowy i sos sojowy. Mielimy do uzyskania pasty. Przykrywamy folią i odstawiamy.
- Gotujemy ryż przez około 10 minut.
- Na dużej i głębokiej patelni smażymy pastę na odrobinie oliwy na średnim ogniu.
- Dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy wybrane warzywa. Gotujemy przez parę minut i dodajemy łososia w kawałkach. Gotujemy przez 4 minuty, dodajemy sok z limonki i zdejmujemy z ognia.
- Curry podajemy posypane liśćmi azjatyckiej bazylii, białymi liśćmi szalotki i siekaną czerwoną papryczką chili. Do curry podajemy ryż jaśminowy, pokrojoną w ćwiartki limonkę i kolendrę.
Przepisy na stronie Zara Home zilustrowane są pięknymi zdjęciami, w których wykorzystano produkty marki.
Zobaczcie też:
Dieta zupowa Moniki Honory - ekspertka chwali się efektami
Aplikacje z przepisami - co warto zainstalować?
1 z 2
Tajskie zielone curry z Zary - niebanalny przepis na pyszne orientalne danie
2 z 2
Tajskie zielone curry z Zary - niebanalny przepis na pyszne orientalne danie