Szynka z zielonym musem
Wykwintny charakter niewielkich dań podkreślają musy z bitej śmietany, wytrawne galarety. Oto prosty przepis na ciekawą przystawkę!
- Claudia
Opublikowano: 26.11.2015, 20:19
Reklama
Porcja: 311 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 8 porcji
Reklama
- 1 kg Szynki pieczonej Sokołów Naturrino
- 200 g brokułów
- 6 listków żelatyny
- po 1/4 łyżeczki soli, białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i suszonej bazylii
- 3 łyżki rosołu wołowego
- 1/4 l śmietany
- kilka pomidorków koktajlowych
Reklama
Mięso pokroić na 8 plastrów średniej grubości. Brokuły umyć, podzielić na różyczki; gotować na parze 8–10 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Brokuły zmiksować, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. Rosół podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do brokułów. Śmietanę ubić, dodać do brokułowego purée. Masę z brokułów wycisnąć dekoracyjnie na medaliony. każdą porcję udekorować połówkami pomidorków.
Reklama
Reklama
Reklama