Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami według przepisu Magdy Gessler. Zrobisz ją nie tylko na Wielkanoc!
Szynka wieprzowa pieczona w całości to prawdziwy rarytas. Magda Gessler podkreśla, że jeśli nie możemy jej kupić ze sprawdzonego źródła, najlepiej przygotować ją samodzielne. Nie musicie jednak przeszukiwać całego internetu w poszukiwaniu receptury idealnej - z tego przepisu na pewno wyjdzie wam wyborna!
- Claudia
Mocnym punktem świątecznych przekąsek powinna być szynka. Jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę dobrej, soczystej i nienafaszerowanej konserwantami - upiecz ją sama - podkreślała na łamach magazynu "Claudia" Magda Gessler. Ta szynka wieprzowa pieczona w całości, którą proponuje sama restauratorka, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznajcie przepis!
Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 2,5 kg surowej szynki ze skórką
- 50 g soli
- 30 goździków
Marynata:
- 5 cebul
- 1 l białego półwytrawnego wina
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 200 g cukru
Wykonanie:
Cebule obrać, umyć i pokroić w cząstki. Zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Szynkę natrzeć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce (co kilka godzin mięso odwracać). Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, skórę ponacinać w romby o boku 3 cm, naszpikować goździkami. Ułożyć w brytfannie. Piec ok. 3 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia szynkę często podlewać pozostałą marynatą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku nieco obniżyć. Szynkę wyjąć, owinąć w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia.
Szynka wieprzowa pieczona w całości - propozycja podania / fot. iStock
WIĘCEJ ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: