Reklama

Mocnym punktem świątecznych przekąsek powinna być szynka. Jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę dobrej, soczystej i nienafaszerowanej konserwantami - upiecz ją sama - podkreślała na łamach magazynu "Claudia" Magda Gessler. Ta szynka wieprzowa pieczona w całości, którą proponuje sama restauratorka, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznajcie przepis!

Reklama

Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 2,5 kg surowej szynki ze skórką
  • 50 g soli
  • 30 goździków

Marynata:

  • 5 cebul
  • 1 l białego półwytrawnego wina
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 200 g cukru

Wykonanie:

Cebule obrać, umyć i pokroić w cząstki. Zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Szynkę natrzeć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce (co kilka godzin mięso odwracać). Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, skórę ponacinać w romby o boku 3 cm, naszpikować goździkami. Ułożyć w brytfannie. Piec ok. 3 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia szynkę często podlewać pozostałą marynatą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku nieco obniżyć. Szynkę wyjąć, owinąć w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia.

Zobacz także

Szynka wieprzowa pieczona w całości - propozycja podania / fot. iStock

Reklama

WIĘCEJ ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW MAGDY GESSLER:

Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu

Chrupiące szparagi z lekkim sosem to doskonałe danie, które śmiało możecie zaserwować gościom podczas wielkanocnego spotkania. Ten przepis na szparagi "całe zielone", którego autorką jest Magda Gessler bije rekordy popularności. Sprawdźcie go również wy!
Szparagi Magdy Gessler
iStock

Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?

Babka rumowa w różowym lukrze według Magdy Gessler to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest wilgotna, miękka, pełna słodkich rodzynek nasączonych rumem, a przepis na nią jest tak prosty, że wykonacie go bez problemu nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Co ważne - lukier jest w stu procentach naturalny i obłędnie pyszny!
babka rumowa w różowym lukrze
Getty Images

Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!

Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!
Jajka faszerowane całkowicie po polsku - przepis Magdy Gessler
iStock
Reklama
Reklama
Reklama