Szynka w jabłkowej glazurze
Pieczona szynka przyrządzona w domu to wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj przepis na szynkę w jabłkowej glazurze.
- Claudia
Porcja: 377 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
- 4 łyżki galaretki jabłkowej
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 i 1/2 kg surowej szynki bez skóry
- 2 łyżki klarowanego masła
- garść goździków
- 600 g szalotek
- sól
- pieprz
Galaretkę podgrzać z sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Wymieszać i odstawić. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na maśle. W wierzch wbić goździki. Mięso umieścić w brytfance, podlać niepełną szklanką gorącej wody, wierzch polać jabłkową glazurą. Piec 90 minut w 170°C. Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym w trakcie pieczenia płynem. Szalotki obrać i przekroić na pół, po 20 minutach pieczenia mięsa włożyć do brytfanki. Szynkę podawać pokrojoną w plastry na ciepło lub zimno.
NASZA RADA
W podobny sposób możesz przygotować także schab lub cielęcinę.