Szynka w glazurze
Szynka pieczona! Łatwa, pyszna, jak znalazł na zbliżającą się Wielkanoc.
- Claudia
Opublikowano: 12.03.2013, 13:55
Reklama
Porcja: 401 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 10 porc
Reklama
- ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- cytryna
- 1/4 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Na glazurę:
- łyżka oliwy
- 200 ml miodu
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 ml czerwonego octu winnego
Szynkę natrzeć solą i pieprzem, a następnie czosnkiem roztartym z kminkiem, sokiem z cytryny i olejem. Wstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć do formy, polać marynatą, obłożyć pokruszonymi liśćmi laurowymi. Piec pod przykryciem ok. godziny w 180°C. Drugą godzinę mięso piec bez przykrycia. Składniki na glazurę podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Sosem polewać szynkę w trakcie pieczenia. Podawać na zimno np. z sałatką z awokado.
Reklama
Zobacz też przepis na: Szynkę pieczoną
Reklama
Reklama
Reklama