Reklama

●1/2 kg mięsa od szynki
●1/2 l bulionu drobiowego z kostki
● 2 łyżki żelatyny
● sól
● pieprz
● sok z cytryny
● po 1/2 pęczka świeżych ziół: tymianku, natki, estragonu, rozmarynu
● 20 dag suszonej szynki
Mięso ugotuj w bulionie. Ostudź, pokrój na plastry, rozdrobnij widelcem. Wywar przecedź i zagotuj. Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Zioła opłucz, posiekaj. Na dnie podłużnej foremki ułóż plastry suszonej szynki, zalej je tężejącą żelatyną. Poczekaj, aż zastygnie. Kawałki szynki gotowanej wymieszaj z ziołami i kilkoma łyżkami żelatyny, rozłóż na wierzchu. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby galareta całkowicie zastygła, najlepiej na cała noc.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama