Szybka chińszczyzna
Przygotowanie: 25 min
Porcja: 170 kcal
- Naj
Opublikowano: 28.09.2008, 16:04
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 3 piersi kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej
- opakowanie mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
- łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
Reklama
Piersi umyj, pokrój na paski. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, zalej sosem sojowym, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 15 min do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka z zalewą i podsmaż na złoto, mieszając. Dodaj zamrożoną mieszankę chińską, przyprawę 5 smaków, smaż 8–10 min. Kurczaka z warzywami podawaj z ryżem na sypko lub makaronem sojowym albo ryżowym oraz surówką z białej kapusty.
NASZA RADA: Z tych samych składników możesz też przygotować pożywną zupę – zamarynowanego w sosie sojowym i podsmażonego kurczaka zalej 1,5 l bulionu drobiowego, wsyp mrożonkę, gotuj 5–8 min, przypraw do smaku. Podawaj z makaronem sojowym.
Reklama
Reklama
Reklama