Szpinakowy placek
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 30 min
Porcja: 140 kcal
- Naj
Opublikowano: 15.07.2008, 14:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
Reklama
- 1 kg szpinaku
- 5 jajek
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
Reklama
Szpinak dokładnie umyj, osącz, pokrój dość grubo. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzucić szpinak, krótko podsmaż. Umyte jajka wbij do miski, utrzyj z mąka, śmietaną, zmiażdzonym w prasce czosnkiem i przyprawami. Masę połącz z przesmażonym szpinakiem. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama