Szpinakowe rurki
Porcja: 391 kcal
Przygotowanie: 40 minut
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 20.05.2008, 07:00
Reklama
Na 4 porcje
Reklama
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 400 g makaronu rurki
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol
- sól
- pieprz
Szpinak opłukać, odcisnąć, odciąć ogonki. Liście (można je porwać na mniejsze kawałki) podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Obłożyć podsmażonym szpinakiem. Ser pokroić w grubą kostkę. Posypać nim potrawę. Zaraz podawać.
Reklama
NASZA RADA:
Możesz użyć też szpinaku mrożonego (najlepiej takiego w kulkach, jest mniej rozdrobniony). Przed dodaniem do makaronu należy go podsmażyć na maśle i doprawić.
Reklama
Reklama
Reklama