Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 25 dag białych szparagów
  • 3 główki różnych sałat (np. masłowej, rzymskiej, roszponki)
  • pęczek rzodkiewek
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • po 2-3 gałązki koperku i natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Reklama

Szparagi obrać, ugotować "na stojąco" główkami do góry w osolonej wodzie (10-15 min). Osączyć, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Sałaty przebrać, opłukać, osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na ósemki. Ogórek umyć, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Koperek, natkę pietruszki i miętę opłukać.
Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody. Szparagi, sałaty, rzodkiewki, ogórek i cebulę ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać ziołami, przyprawić solą i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama